Türkçe Dil Eğitimi Uygulama Esasları

İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ
DİL EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

TÜRKÇE DİL EĞİTİMİ UYGULAMA ESASLARI

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

 

Amaç

Madde 1- (1) Bu Uygulama Esaslarının amacı, İzmir Demokrasi Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İDÜ-DİLMER) kapsamında verilecek Türkçe Dil Eğitimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 – (1) İzmir Demokrasi Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi kapsamında öncelikli olarak T.C. vatandaşları ile yabancılara Türkçe dil eğitimi verilmesi amaçlanmaktadır. Uygulama Esasları kapsamında Türkçe dil eğitiminin içeriği, kapsamı, açılacak kurlar, kayıt süreçleri, sınavlar, kur ve sınav ücretleri ve diğer hükümler düzenlenmektedir.

Dayanak

Madde 3 – (1) Bu Uygulama Esasları 12.11.2018 tarihli ve 30593 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir Demokrasi Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Türkçe Dil Eğitimi

Türkçe Dil Eğitimi Esasları

Madde 4 –  (1) İDÜ-DİLMER’de T.C. vatandaşları ile yabancılara Türkçe dil eğitimi, alanlarında uzman öğretim elemanları tarafından derslik ortamında yüz yüze veya dijital ortamda çevrimiçi (online) olarak 5-20 kişilik sınıflarda gerçekleştirilmektedir. Bir kursun açılabilmesi için, en az 5 öğrencinin aynı kura kayıt yaptırmış olması gerekir.

(2) İDÜ-DİLMER’de Avrupa Dil Portfolyosuna (ADP) uygun olarak A1, A2, B1, B2, C1 düzeyi Türkçe dil eğitimi verilir.

(3) A1, A2, B1, B2 düzeylerinde 7 haftalık kurlarda 140 saat, C1 düzeyinde 9 haftalık kurda 180 saat etkin bir öğrenme süreci gerçekleştirilmektedir.

(4) İsteğe bağlı olarak İDÜ-DİLMER’de Okuma/Konuşma Kulüpleri, Akademik Türkçe Kursları da açılabilir.

(5) İDÜ-DİLMER Türkçe dil eğitimi kursları, dört temel dil becerisinin eşit ağırlıklı olarak (okuma, dinleme, konuşma, yazma) geliştirilmesine dayalıdır. Türkçe’nin dil bilgisi özellikleri bu dört temel becerinin geliştirilmesi sürecinde öğretilir. Üniversite eğitiminin gerekliliklerine uygun olarak temel anlama, dinleme, okuma ve yazma becerisini geliştirmeye yönelik bir biçimde eğitim çok yönlü olarak sürdürülür. Öğrencilerin deneyimleyerek öğrenmesi hedeflenen programda öğrenciler okuma, yazma, dinleme ve konuşma programlarında karşılıklı etkileşim hâlinde aktif konumdadır. Öğretim etkinlikleri her sınıfta veya dijital platformda bulunan görsel-işitsel araçlar ve materyallerle desteklenmektedir.

Türkçe Dil Eğitimine Devam ve Başarı

Madde 5 – (1) Türkçe dil eğitimi programı örgün eğitim ve uzaktan eğitim sistemi için geçerli olacak şekilde düzenlenmiştir. Örgün eğitim veya uzaktan eğitim olarak sürdürülen derslere öğrencinin %70 oranında devamı zorunludur. Geçerli mazereti olmaksızın devamsızlık oranını aşan kursiyer kur bitirme sınavına alınmaz ve o kurdan başarısız olmuş sayılır. Kursa devam edilmeyen gün ve saatler için kurs ücreti iadesi yapılmaz.

(2) A1, A2, B1 ve B2 düzeyi kurslara devam ederek kuru tamamlayan ve kur geçme sınavını başarıyla tamamlayan öğrencilere talep edilmesi durumunda tamamlamış olduğu kur düzeyini gösterir belge verilir. C1 düzeyini tamamlayan öğrencilere Türkçe dil yeterliğini gösterir “Türkçe Yeterlilik Sertifikası” verilir. Ayrıca adaylar Türkçe Yeterlilik Sınavı’na girerek 100 puan üzerinden en az 85 ve üzeri puan almış olmaları durumunda “Türkçe Yeterlilik Sertifikası” almaya hak kazanırlar. Bu sertifika; İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından onaylanmış Türkçe dil yeterliliğini ispat eden bir belgedir.

(3) İDÜ-DİLMER’de kurslar İzmir Demokrasi Üniversitesi Lisans akademik takvimine bağlı olarak sürdürülür. Yeterli talep olması durumunda ek kurslar açılabilir. Resmî ve dinî bayram tatiller dışında devam eder. İDÜ-DİLMER’den kaynaklanan nedenlerle iptal edilen kurs saatleri telafi edilir.

Türkçe Dil Eğitiminde Görev Alma

Madde 6 – (1) İDÜ-DİLMER Türkçe dil eğitiminde görev alan öğretim elemanları, üniversitelerin dilbilimi, filoloji veya dil eğitimi bölümlerinden mezun olmalıdır. Bu alanda görevlendirilen öğretim elemanlarının Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifikasına, Yabancılara Türkçe Öğretimi Lisansüstü diplomasına veya bu alanda tecrübeye sahip olmasına önem verilir.

Türkçe Dil Eğitimi Kursuna Kayıt

Madde 7 – (1) Üniversitemiz İDÜ-DİLMER Türkçe Dil Eğitimi kursuna Ön Kayıt başvurusu için Türkçe dil eğitimi almak isteyen kursiyer birimimize şahsen veya e-posta adresiyle başvurarak kayıt formunu doldurur. Ayrıca kursa yapılan ön kayıt için kurs ücretinin %50’si kurumca bildirilen banka hesabına yatırarak işlem dekontunu merkezimize şahsen veya e-posta yoluyla ulaştırılması gerekmektedir. Ön kayıt esnasında yatırılacak olan ücret, kur ücretinden düşülür. Ön kayıt yaptırıp kursa kayıt yaptırmayan adaylara geri ödeme yapılmaz.

(2) Kesin Kayıt için; T.C. Kimlik Kartı/Pasaport, T.C. Kimlik Kartı/Pasaport fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğraf ve kurs ücretinin bankaya yatırıldığına dair dekontun teslimi gerekmektedir. İDÜ-DİLMER Sekreterliği tarafından verilecek olan Öğrenci Kayıt Bilgi Formu kayıt esnasında başvuru sahibi tarafından doldurulur. Kesin Kayıt yaptıran öğrencilerin kursa katılmamaları veya devam etmemeleri durumunda kurs ücreti iade edilmez.

(3) Kursa kesin kayıt yaptıran kursiyerlere Seviye Tespit Sınavı uygulanır. Kursiyerler Seviye Tespit Sınavı sonuçlarına göre seviyelerine uygun sınıflara yerleştirilerek Türkçe dil eğitimine başlarlar.

(4) İDÜ-DİLMER’den kaynaklanan nedenlerle açılamayan sınıflara yapılan kayıtlar için ödenen ücretler kursiyere iade edilir.

Kayıt Dondurma

Madde 8 – (1) Kayıt dondurma, kursiyerin geçerli mazeret göstermesi durumunda yapılır. Kayıt dondurma en çok 1 yıl için geçerlidir. Bu süre içinde kurs ücretlerine zam gelmişse, kursiyerden ücret farkı alınır. Dört aydan fazla kayıt dondurmalarda yeniden kayıt için Seviye Tespit Sınavı yapılır. İDÜ-DİLMER’den kaynaklanan kayıt dondurmalarda zamlı ücret farkı alınmaz.

Hak Devri

Madde 9 – (1) Kursiyer, ücretini ödediği kurs döneminin ilk haftası içinde hakkını başka birine devredebilir ve devrettiği kişi, devam edeceği kurun belirlenmesi için Seviye Tespit Sınavı’na alınır. Hakkını devreden kişi, İDÜ-DİLMER tarafından yapılan Seviye Tespit Sınavı’na girmemişse, devrettiği kişi ücretsiz olarak bu sınava girer. Eğer hakkını devreden kişi Seviye Tespit Sınavı’na girmiş ise; devrettiği kişiden Seviye Tespit Sınav ücreti alınır.

Sınavlar

Madde 10 – (1) Merkezimizde Türkçe dil eğitimi almak, Türkçe dil eğitimi alan öğrencinin seviyesini belirlemek ve Türkçe dil yeterliliğini ölçmek amacıyla Seviye Tespit Sınavı, Kur Geçme Sınavı ve Türkçe Yeterlilik Sınavı uygulanır.

Seviye Tespit Sınavı

Madde 11 – (1) Seviye Tespit Sınavı; A1, A2, B1, B2, C1 düzeyi Türkçe dil seviyesini ölçer. Sınav; okuma, yazma, dinleme ve temel dilbilgisi alanlarında dil becerisini ölçmeye yöneliktir.

(2) Seviye Tespit Sınavı’na İDÜ-DİLMER’e talepte bulunan herkes girebilir. Seviye Tespit Sınavı sonucunda, adayın talepte bulunması halinde Türkçe dil kullanım seviyesini gösterir belge verilir. Bu belge Türkçe Yeterlilik Sertifikası yerine kullanılamaz.

(3) Seviye Tespit Sınavı ücrete tabidir. Seviye Tespit Sınavı’nın ücreti her yıl Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Sınava giren aday, kursa kayıt yaptırması hâlinde bu ücret kurs ücretinden düşülür.

(4) Kursiyerler Türkçe dil seviyelerini belirlemek amacıyla Seviye Tespit Sınavı’na kurslar başlamadan önce girmek zorundadır. Kursa kayıt yaptırmasına rağmen Seviye Tespit Sınavı’na girmeyen öğrenci A1 düzeyi kurdan kursa başlar.

(5) Seviye Tespit Sınavı sonucu 4 ay geçerlidir.

Kur Geçme Sınavı

Madde 12 – (1) Kurslardaki her kurun sonunda, dört beceriden oluşan kur geçme sınavı yapılır. Tüm becerilerden 100 üzerinden en az 70 alan öğrenci başarılı kabul edilir ve kursiyer bir üst kura geçer.

(2) Kur Geçme Sınavı’na geçerli bir mazeret sebebiyle katılamayan öğrenciler için Mazeret Sınavı yapılır. Mazeret Sınavı için Kur Geçme Sınavındaki esaslar geçerlidir.

(3) Kur Geçme ve Mazeret Sınavından 100 üzerinden 70 puan altında alan kursiyerler başarısız kabul edilir ve bir üst kura geçmeleri için aynı kuru, kurs ücretini ödemek kaydıyla tekrar etmek zorundadır.

(4) Kur Geçme Sınavı sadece kurs öğrencilerinin katılabildiği ücretsiz bir sınavdır.

Türkçe Yeterlilik Sınavı

Madde 13 – (1) Türkçe Yeterlilik Sınavı, adayların Türkçe yeterliliklerini ölçen bir sınavdır. Sınav dört temel becerideki yeterlilik üzerine kurgulanmıştır. Sınav; okuma, yazma, dinleme ve konuşma şeklinde dört basamaktan oluşur. Çoktan seçmeli ve yazılı soru tiplerinin yanında, adayın birebir öğretim elemanı ile gerçekleştirdiği konuşma sorularından oluşmaktadır.

(2) İDÜ-DİLMER tarafından yapılan Türkçe Yeterlilik Sınavına ilişkin, Avrupa Dil Portfolyosu (ADP) Türkçe Dil Yeterlik Düzeyleri karşılıkları aşağıda belirtilmiştir.

İDÜ-DİLMERTürkçe Yeterlilik Dil Sınavı Puan Aralıkları ADP Türkçe Dil Yeterlilik Düzeyi Karşılığı AÇIKLAMALAR
95-100 C2 Türkçesi yeterli
85-94 C1 Türkçesi yeterli
75-84 B2 Türkçesi kısa zamanda yeterli duruma gelebilir
60-74 B1 Türkçesi kısa zamanda yeterli duruma gelebilir
30-59 A2 Türkçesi yetersiz
0-29 A1 Türkçesi hiç yok

 

(3) Bu puanlamaya esas olarak; Türkçe Yeterlilik Sınavı’ndan 100 puan üzerinden en az 85 ve üzeri puan almış adaylar, “Türkçe Yeterlilik Sertifikası” almaya hak kazanırlar. Bu sertifika; İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından onaylanmış Türkçe dil yeterliliğini ispat eden bir belgedir.

(4) Türkçe Yeterlilik Sınavı ücrete tabidir. Türkçe Yeterlilik Sınavı’nın ücreti her yıl Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Bu sınava merkezimize talepte bulunan herkes girebilir.

(5) Türkçe Yeterlilik Sınavı, taleplere bağlı olarak gerçekleştirilir.

Kurs ve Sınav Ücretleri

Madde 14 – (1) Her yıl, kur ve sınav ücretleri İDÜ-DİLMER Yönetim Kurulu tarafından Üniversite Döner Sermaye Yürütme Kurulu’na önerilir; kur ve sınav ücretleri İzmir Demokrasi Üniversitesi Döner Sermaye Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kabul, Yürürlük ve Yürütme

Beyan ve Kabul

Madde 15 – (1) İDÜ-DİLMER’deki kurslara kayıt yaptırmış olan kursiyer, yukarıdaki bütün uygulama ve koşulları kabul etmiş sayılır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Uygulama Esaslarında hüküm bulunmayan hallerde, konu ile ilgili diğer mevzuat hükümleri, Senato kararları ve yönetim kurulu kararları uygulanır.

 

Yürürlük

Madde 17 – (1) Bu uygulama esasları Senatoda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 18 – (1) Bu uygulama esasları hükümleri İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.